Connecting Ultrarunners Across The Globe
Ultraatletismul Romania
Ultraatletismul Romania
Octombrie 2014 - Andrei Nana
Octombrie 2014 - Andrei Nana
Ultraatletismul este o sub ramura a atletismului in care participantii concureaza pe distante mai mari decat traditionalul marathon - 42 kilometri – in competitii numite ultramaratoane. Chiar daca din punct de vedere tehnic un ultramaraton poate fi o distanta de 50 km, majoritatea ultraatletilor cu experienta considera ultramaratoanele adevarate sa inceapa in jur de 100 km.
Ultramaratoanele se impart in doua categorii: de distanta si de timp.
- Ultramaratoane de distanta, asa cum si numele lor sugereaza, se intend pe o distanta exacta, putand fi de 100 km, 212 km, 246 km, etc. Scopul este de a parcurge distanta respectiva in timpul cel mai scurt. Unele competitii au reguli speciale create sa mareasca nivelul de dificultate. Competitii mondiale de renume sunt: UltraBalaton[1] in Ungaria – 212 kilometers, Spartathlon[2] in Grecia – 246 kilometri
- Ultramaratoanele de timp se desfasoara in general pe o distanta mica, de obicei in forma circulara (loop) unde timpul este o constanta fixa: 6 ore, 12 ore, 24 ore, 48 ore, 6 zile, etc. Scopul este de parcurge cat mai multi kilometri in timpul acordat. Campionatele Europene si Mondiale se desfasoara sub acest format, competitia cea mai importanta fiind cea de 24 de ore.
Care sunt cerintele necesare pentru a dezvolta o cultura de ultraatletism si de a forma o echipa nationala?
Ultraatletismul este o forma pura de egalizare intre oameni deoarece statutul social, statutul financiar, varsta, rasa, cultura, religia, dieta alimentara, talentul sau echipamentul nu conteaza de loc. Ceea ce conteaza este doar seriozitatea antrenamentului si motivarea personala.
Romania are in general o comunitate de oameni trecuti prin greutati personale care nu sunt speriati de multa munca, munca grea. Aceasta caracteristica este absolut necesara pentru suces in ultraatletism.
O alta caracteristica a tarilor cu echipe performante la competitiile mondiale este cultura ultraatletismului. De obiciei aceste tari au cel putin cativa atleti care au reusit sa se afirme pe plan mondial si prin intermediul presei au devenit modele prentru noile generatii. Romania din pacate inca nu are o asemenea cultura. Cativa atleti de origine romana au reusit sa se remarce la competitii mondiale in ultimii ani. Cu ajutorul formelor sociale de medie (facebook) si a catorva ziare si reviste a-i caror redactori si editori au decis sa scrie despre ultraatletism, performantele acestor atleti devin cunoscute in tara tot mai mult.
Ceea ce v-a trebui sa se dezvolte si in Romania este o comunicare libera intre atleti, utilizand grupuri sociale sau facebook, unde sfaturi bazate pe experienta pot fi schimbate. In general ultraatletismul este un sport unde atletii invata unii de la altii prin experimentare si adaptare proprie. Cu cat exista o comunicare mai libera cu atat progresul la nivel individual si national este mai rapid.
Ultima parte necesara este dezvoltarea de competitii, unde atletii pot sa experimenteze cu nutritia, hidratarea si sa dobandeasca experienta de competitie. Romania la momentul de fata nu ofera aceasta posibilitate, dar tarile vecine Ungaria, Sarbia si Polonia pot oferi atletilor romani competitii la nivel inalt.
In numarul viitor v-om discuta ultraatleti romani si competitile in care ei au participat.
[1] UltraBalaton - competitie de 212 kilometri in Ungaria: http://ultrabalaton.hu/
[2] Spartathlon - competitie de 246 kilometri in Grecia: http://www.spartathlon.gr/en.html