International 100+ UltraRunning Foundation

Connecting Ultrarunners Across The Globe

Ultraatleti Romani 

                                                                                                                                                                    Andrei Nana - Octombrie 2014

In ultimul articol “Ultraatletismul in Romania [1] ” am discutat conditiile necesare pentru a dezvolta o cultura de ultraatletism. Una dintre aceste conditii a fost existenta ultraatletilor romani care au reusit sa se afirme pe plan mondial si crearea unei noi generatii de ultraatleti in Romania. 

Atleti de origine romana care locuiesc in diferite tari participa in mod regular la competitii considerate dintre cele mai de elita din lume. Andrei Nana [2] din Florida, Adrian Belitu [3] din Illinois, sau Attila Csomortani [4] din Ungaria sunt doar trei example de atleti romani care au concurat la cele mai mari competitii mondiale de ultraatletism: Badwater [5] - 135 mile, UltraBalaton [6] - 212 kilometri, Spartathlon [7] - 246 kilometri, UltraMilano-Sanremo [8] - 282 kilometri, etc. 

Romania in ultimii ani a fost gazda la competitia Transylvania One Hundred [9], o competitive de 100 kilometri. Anul acesta 10 ultraatleti romani au terminat competitia. Ei sunt: Tiberiu Useriu, Mihai Husleag, Sergiu Blidea, Dragos Doros, Ionel Rapotan, Victor Stefanescu, Dan Mihai Latis, Sebastian Sidor, Stan Turcu si Victor Ilie.

In 2013 ultraatleti romani au concurat si terminat competitia Ciucas Trail Romania [10], o competitive de 110 kilometri. Ei au fost: Robert Hajnal, Pap Gabor, Iulian Grigore, Iacob Bogdan, Sebastian Ionita, Niculae Kokovics, Mihai Husleag, Lucian Constantin, Cosmin Podariu, Bogdan Boja, Tiberiu Useriu, Marius Mocanu, Sebastian Butcovan, Catalin Toda, Marius Sendre, Victor Ilie, Andrei Cioboata, Georgiana Popa si Stan Turcu.
 
Un alt ultraatlet roman cu rezultate foarte deosebite este Serban Chiurlea [11] care a terminat anul acesta competitia Tor des Geants [12] - 330 kilometri. Dintre acestia putem fi siguri ca pe viitor o majoriatate v-or concura la competitii din ce in ce mai lungi si dificile. Chiar daca formarea unui ultraatlet necesita timp indelungat si multa dedicatie, exemplele de mai sus arata ca este posibil si ca si Romania are o comunitate de ultraatleti.

Ceea ce este si mai important este faptul ca acesti atleti v-or fi capabili sa indrume o noua generatie doritoare de a urma calea ultraatletismului si in acelasi timp sa confirme ca acest sport minunat este acesibil la toata lumea, ca paracticarea lui este normala si ca rezultatele sunt posibile atunci cand atletii muncesc pentru ele.


----------------------------------------------------------
[2] Andrei Nana - performante atletice: http://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=247270
[3] Adrian Belitu - performante atletice: http://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=44658
[4] Attila Csomortani - performante atletice: http://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=55352
[6] UltraBalaton: http://ultrabalaton.hu/
[7] Spartathlon: http://spartathlon.gr/
[8] UltraMilano-Sanremo: http://www.ultramilanosanremo.it/
[9] Transylvania One Hundred: http://www.transylvania100k.com/
[11] Serban Chiurlea - performante atletice: http://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=69009
[12] Tor des Geants: http://www.tordesgeants.it/