Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Connecting Ultrarunners Across The Globe

International 100+ UltraRunning Foundation

Mirajul Lacului - UltraBalaton 2016

                                                                                    Vlad Tanase

                                                                                       27 Mai 2016

Balaton. Cel mai mare lac din Europa Centrală. UltraBalaton. Una dintre cele mai titrate ultra-maratoane de șosea din Europa. Atât. Două caracteristici: un lac și un concurs de alergare în jurul lui. O singură tură de 220 km în jurul acestui lac, dar cred că este de ajuns.

Lacul și implicit concursul se află la o aruncătură de băț, la vecinii unguri, așa că nu mai este de mirare de ce an de an, numărul românilor care iau start-ul la acest concurs crește vertiginos. Dacă îi întrebi pe vecinii unguri de ce ai vrea să alergi în jurul acestui lac, o să îți răspundă simplu și oarecum logic: “Pentru că este acolo.”

N-am să intru prea mult în detalii despre acest concurs, am să îți spun doar că traseul este unul atrăgător și fără diferență de nivel (exceptând, desigur, câteva urcușuri inerente dar insignifiante). Avem deci în față o cursă de viteză, asta dacă poți vorbi de viteză atunci când ai de parcurs 220 km. Și mai avem trei categorii de participanți: cei care vin la UltraBalaton ca să stabilească noi recorduri, cei care vin aici cu singurul gând să termine acest concurs și cei care vin în Ungaria să obțină timpul necesar participării la Mecca ultra-alergătorilor de șosea din lume - Spartathlon.

Cu acest din urmă gând în minte am ajuns și noi anul trecut în Ungaria. Pe drum, în tren, realizând totuși cam ce aveam de făcut, mi-am regândit strategia, iar unicul meu obiectiv a devenit să termin cu succes cursa. Ceea ce am și făcut (vezi povestea aici), iar ca „bonus” am obținut și timpul necesar pentru calificarea la Spartathlon 2016. Nu am prins însă un loc la tragerea la sorți... Dar asta este deja altă poveste și nu despre asta este vorba.

Foarte pe scurt, ca să îți faci o idee despre numărul crescând al participanților români de la această competiție, noi am fost 7 români înscriși și 5 am luat efectiv start-ul. Doar 4 am finalizat-o. Concret, 5 români printre cei 190 de participanți de anul trecut. Anul acesta însă, mirajul lacului Balaton a ademenit la start-ul său un număr total de 233 participanți din care (ține-te bine) 11 sunt români! Ca o noutate a participării tricolore de la acest concurs, anul acesta din delegația românilor face parte doamna Marcela-Diana Vlad. Jos pălăria...

Personal, nu pot decât să fiu mândru de ai noștri cu atât mai mult cu cât printre ei se află 4 prieteni: Florin Ioniță, Dragoș Rouă, Aristide Necula și Csomortáni Attila. Toți patru merg la UltraBalaton pentru cel puțin a doua oară, dovadă că lacul acesta are ceva aparte... Mai mult, Florin vine într-o încercare de a coborî sub 24 de ore, asta după ce, în cazul în care nu știai deja, el va fi reprezentantul nostru la Spartathlon 2016. Zeii au ținut cu el la tragerea la sorți, dar merită pe deplin acel loc pentru că în opinia mea Florin este pregătit din toate punctele de vedere să ducă tricolorul la picioarele lui Leonidas.

Mai am o ultimă remarcă de făcut, acum, în încheiere. De fapt este mai mult un vis al nostru, un vis care între timp a devenit obiectiv și care zi de zi promite să devină tot mai palpabil. Un obiectiv pentru care am început cu toții să ne zbatem într-o formă sau alta. Vrem și credem cu tărie în crearea unei federații române de ultra atletism care să dezvolte cadrul formal necesar participării oficiale a unei echipe de ultra-atleți români la campionatele europene sau mondiale de profil, dar și la alte competiții de acest gen din lume. Avem sportivi care oricum fac asta prin fonduri proprii și avem semnale că suntem așteptați de oficialitățile de rang înalt din acest domeniu, în clubul select al națiunilor care au o astfel de echipă de ultra-atleți. Nu ne mai lipsește decât voința. Ori cei 11 români tocmai ce au demonstrat contrariul: că voința există, că se poate. Că dacă îți propui ceva, găsești o soluție pentru a reuși. Ei și-au făcut partea.

Le urez succes celor 11 magnifici și vreau să le transmit pe această cale că suntem alături de ei. Aduceți acasă 11 medalii. 11 dovezi de voință și determinare.

Echipa Romania - UltraBalaton 2016

1. Ionel Rapotan

2. Andras Szell

3. Attila Jakab

4. Attila Csomortani

5. Aristide Necula

6. Sorin Constantin Gimpeteanu

7. Marcela Diana Vlad

8. Vasile Tilibasa

9. Florin Sebastian Ionita

10. Istvan Szokolsky

11. Dragos Roua

Credit Fotografii: Ultrabalaton, Vlad Tanase, Dragos Roua, Florin Ionita, Aristide Necula

Aristide Necula - 2016

Dragos Roua - 2016

Vlad Tanase - 2015

Florin Ionita, Dragos Roua, Vlad Tanase - 2015

Dragos Roua - 2015

Aristide Necula - 2015

Florin Ionita - 2015

Vlad Tanase - 2015