Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Connecting Ultrarunners Across The Globe

International 100+ UltraRunning Foundation

Lumea ultramaratonului are ochii atintiti

asupra cursei S24H din Romania

 Andrei Nana

Septembrie 2016

Traducerea - Patricia Grosu

In timp ce Romania este de mult cunoscuta pentru talentul in lumea gimnasticii, cu doar cateva luni in urma a facut primii pasi spre organizarea unei competitii de elita in lumea ultramaratonului.

Dupa cativa ani in care ultraatletii din Romania s-au familiarizat unii cu altii in grupuri din mediul social precum UltraAltletism Romania, au participat la competii de ultramaraton precum UltraBalaton, Ultra 6633, UTMB, si au visat la o echipa nationala de 24h, saptamana trecuta echipa oficiala a Federatiei Romane de Atletism a binecuvantat Romania pentru a organiza o cursa internationala de 24 de ore. Traseul concursului de alergare Super 24h a fost omologat de Federatia Romana de Atletism, iar ca urmare Romania a primit un loc oficial in calendarul international de ultramaraton.

Diana Amza, directorul cursei si presedintele Asociatiei IDEAS, a reusit ce se poate numi un miracol: a pus pe picioare logistica unei curse ce nu a mai fost niciodata organizata intr-o tara unde practicarea sportului in sine este o provocare. Diana a obtinut nu doar certificarea cursei in sine, ci si recunoasterea internationala de catre IAU. Cursa ofera optiuni de 12h sau 24h si le ofera posibilitatea ultraatletilor romani sa concureze cu atleti din tarile vecine precum Ungaria. Rezultatelor lor vor duce la recorduri nationale si vor pune bazele viitoarei echipe nationale de 24h.

Ca multe alte lucruri, povestea a inceput cu un vis, urmat de o munca neincetata, perseverenta si desigur adaptarea la obstacolele ce aveau sa apara. Aceasta este mai mult decat o poveste de ultramaraton, este povestea unei tari care se reintoarce la sport dupa multi ani de impas. Romania este bine cunoscuta pentru gimnastica, dar si pentru fotbal, insa nu si pentru celelalte sporturi. Dupa ce multi ani atletismul a stagnat, mici grupuri de alergat au inceput sa se formeze. Ele au devenit tot mai mari, astfel avand loc curse locale si chiar cateva maratoane cunoscute. Insa tara are in continuare lacune de infrastructura si cultura pentru sport in special in comparatie cu tarile vecine precum Serbia, Polonia sau Ungaria. Acum, desigur, atletismul pare sa reinvie cu interes avand ca sprijin media, politicienii si locuitorii tarii insisi.

Organizata la Timisora, aproape de granita cu Serbia si Ungaria, cursa S24H este usor accesibila pentru ultraatletii din Serbia si Ungaria si chiar primitoare pentru alergatorii englezi, sarbi, unguri, italieni si nemti datorita pozitiei si oportunitatilor de investitii ale orasului.

Editia de anul acesta se va desfasura in 24 Septembrie 2016, cu toate ca in anii urmatori cursa se va organiza probabil la o data diferita astfel incat sa nu interfereze cu calendarul competitional al alergatorilor care participa la prestigiosul Sparthathlon. Traseul este certificat avand 1236 m de asfalt, formand o bucla in jurul unui parc. Organizatorii au atras suficient de multi sponsori pentru a oferi castigatorilor podiumului premii impresionante si neobisnuite.

O parte din atletii participanti detin deja cateva realizari impresionante in CV-ul lor. Pentru cursa de 24 de ore, 32 de participanti s-au inscris: 4 femei si 28 de barbati.

Individual 24h Feminin:

1. Gollent Simona

2. Potra-Muresan Cristina

3. Ciucur Alina

4. Morosan Mara

Individual 24h Masculin:

1. Bontiu Adrian

2. Buceanu Nicolae

3. Barnea Ion

4. Csomortani Attila

5. Farkas Razvan

6. Tanase Vlad

7. Rimniceanu Viorel Florin

8. Necula Aristide

9. Szokolszky Istvan

10. Bure Lucian

11. Pantis Mihai

12. Stern Alexandru

13. Ilie Victor

14. Mărgărit Costel

15. Codrea Sorin

16. Stoica Matei

17. Toma Samuel

18. Badescu Marius

19. Iancu David

20. Okros Norberth-Ioan

21. Szell Andrei

22. Halama Levente – Ungaria

23. Papp Mihaly

24. Hritcan Mihai

25. Bolboaca Roland

26. Dumitrascu Mihai

27. Turcu Stan

28. Albert Mihai 

Organizatiile internationale sunt cu ochii pe aceasta prima editie si incep sa faca planuri pentru viitor. Nana Endurance Training va urmari aceasta cursa si isi arata deja interesul de a a avea membri participanti la editiile viitoare. Fundatia Internationala 100+ UltraRunning, Inc a oferit sfaturi si a ajutat in procesul de certificare, asteptand cu nerabdare o implicare si mai mare in editiile viitoare. Prestigiosul Spartathlon va putea acum invita ultraatleti romani in Grecia daca ating standardele de calificare pentru o cursa de 24h: 180 de km la barbati si 170 km la femei.

D-nul Dirk Strumane - Presedintele IAU ( Asociatia Internationala de Ultraatletism) si-a experimat interesul pentru cursa S24H si a felicitat organizaorii: “As vrea sa ma alatur si sa va transmit sincere felicitari pentru impresionantele realizari in organizarea primei editii a unei curse oficiale de 24 de ore in Romania. Consider ca acesta este un pas important in dezvoltarea ultraatletismului din Romania. Traian Badea, care a fost de mare ajutor in trecut in promovarea calitatii de membru IAU a Federatiei Romane de Atletism, mi-a spus intotdeauna ca va dura ceva timp, dar intr-o zi Romania va deveni un membru activ pe scena ultra si acesta pare a fi primul pas! Pana atunci va doresc mult succes in organizarea acestui prim eveniment de 24h.”

Succes tuturor participantilor!